Τα αναλώσιμα είναι ένα θέμα που απασχολεί σχεδόν όλους όσοι χρησιμοποιούν εκτυπωτή στο σπίτι ή το γραφείο. Με το κόστος των γνήσιων αναλωσίμων να αγγίζει πολλές φορές την τιμή αγοράς του ίδιου του εκτυπωτή, πολλοί στρέφονται στη λύση των συμβατών για εξοικονόμηση χρημάτων. Είναι, όμως, η σωστή κίνηση; Ας εξετάσουμε το ζήτημα από την αρχή.
Τι ισχύει για τα γνήσια αναλώσιμα
Οι μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρίες στον χώρο ακολουθούν την ίδια στρατηγική πωλήσεων, κατά την οποία η ίδια η συσκευή – ιδίως τα οικονομικότερα μοντέλα – πωλείται στο κόστος ή ακόμα και με ζημία που μπορεί να φτάνει μέχρι και το 20% του κόστους παραγωγής. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τα αναλώσιμα, αφού αυτά ενδέχεται να έχουν περιθώριο κέρδους για την εταιρία της τάξης του 60%.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στα μελάνια εκτυπωτών, κάθε χρόνο μειώνεται η περιεκτικότητα σε ml ανά συσκευασία και το σφουγγαράκι που κρατάει το μελάνι ολοένα και μικραίνει. Επίσης, τα εργοστασιακά μελάνια, αυτά δηλαδή που έχει ήδη μέσα ο εκτυπωτής όταν τον αγοράσουμε, είναι χαμηλής περιεκτικότητας με αποτέλεσμα να απαιτείται η αντικατάστασή πολύ σύντομα.
Ακόμη μία τακτική που περνάει σχεδόν απαρατήρητη είναι η άδεια εκτύπωσης της συσκευής ανάλογα με τη στάθμη του μελανιού. Για παράδειγμα, πολλοί εκτυπωτές αρνούνται να εκτυπώσουν ασπρόμαυρα αν έχει τελειώσει οποιοδήποτε έγχρωμο μελάνι, ασχέτως που δεν θα χρησιμοποιηθεί. Σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχουν πολυμηχανήματα που αρνούνται και να σκανάρουν ακόμα εικόνες αν ο εκτυπωτής δεν έχει γεμάτα όλα τα μελάνια.
Στον πόλεμο των συμβατών αναλωσίμων που θέτουν σε κίνδυνο τη βασική πηγή κέρδους, οι εταιρίες έχουν προσθέσει κρυπτογραφημένα μικροτσίπ σε ορισμένα από τα μελάνια τους, ώστε να αναγνωρίζονται μόνο αυτά από τον εκτυπωτή. Μάλιστα, πολλά από αυτά έχουν προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης, ώστε όταν αυτή παρέλθει, τα μικροτσίπ παύουν να λειτουργούν.
Τέλος, αν η εταιρία διαπιστώσει ότι έχει γίνει χρήση συμβατών μελανιών από τον καταναλωτή μπορεί να ακυρώσει την εγγύηση του εκτυπωτή.
Τι ισχύει για τα συμβατά αναλώσιμα
Η παραπάνω πολιτική έχει οδηγήσει στην εμφάνιση πολλών εταιριών, οι οποίες είτε κατασκευάζουν αποκλειστικά συμβατά μελάνια και τόνερ είτε ξαναγεμίζουν τα χρησιμοποιημένα, με την υπόσχεση στον καταναλωτή ότι θα έχει την ίδια ποιότητα εκτύπωσης με χαμηλότερο κόστος. Μία υπόσχεση που συχνά επαληθεύεται, όχι όμως πάντα.
Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση μη αυθεντικών αναλωσίμων ενδέχεται να επιφέρει προβλήματα είτε στην εκτύπωση είτε στον ίδιο τον εκτυπωτή. Αρκετοί καταναλωτές διαπίστωσαν ότι τα συμβατά μελάνια και τόνερ τελειώνουν πρόωρα κι έχουν διαρροές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την μεταφορά του εκτυπωτή στο service για καθαρισμό ή επισκευή.
Η αναγόμωση μελανιών είναι μια ριψοκίνδυνη διαδικασία, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία. Απαιτεί το τρύπημα του μελανοδοχείου προκειμένου να γεμίσει με γραφίτη. Παλιότερα μάλιστα δεν υπήρχε η δυνατότητα αφαίρεσης του γραφίτη από το πίσω μέρος του μελανοδοχείου με αποτέλεσμα το γκριζάρισμα των σελίδων που εκτύπωνε το αναγομωμένο μελανοδοχείο. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα γίνεται πρόχειρο ξαναγέμισμα μελανοδοχείων με σύριγγα με το χέρι. Στην περίπτωση αυτή το μελανοδοχείο είναι γεμάτο με φυσαλίδες αέρα και παλιό μελάνι με αποτέλεσμα την μικρότερη περιεκτικότητα του μελανοδοχείου σε μελάνι, την διακοπτόμενη εκτύπωση, το στέγνωμα του μελανιού, αλλά το σπουδαιότερο, τη φραγή των ακροφυσίων και τη βλάβη των κεφαλών του εκτυπωτή.
Η ανακατασκευή συμβατών αναλωσίμων γίνεται ακολουθώντας πιο σύγχρονες μεθόδους. Πρόκειται για εργαστασιακά προϊόντα που έχουν υποστεί όλους τους απαραίτητους ηλεκτρονικούς και μηχανολογικούς ελέγχους, έχουν δοκιμαστεί σε εκτυπωτές και έχουν εγκριθεί ως προς την ποιότητα της εκτύπωσης, η οποία θεωρείται εφάμιλλη των γνήσιων αναλωσίμων. Δυστυχώς, στην πράξη έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά καταναλωτών που χρησιμοποίησαν ανακατασκευασμένα αναλώσιμα με δυσάρεστες συνέπειες.
Πως θα κάνετε οικονομία στα αναλώσιμα
Ο προφανής τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων είναι να στραφείτε κι εσείς στη χρήση συμβατών αναλωσίμων. Θα πρέπει, ωστόσο, να είστε διατεθειμένοι να λάβετε το ρίσκο που ενέχει αυτή η κίνηση. Αν ο εκτυπωτής που έχετε είναι οικονομικός μπορείτε να το τολμήσετε. Στην χειρότερη περίπτωση τον αντικαθιστάτε με έναν καινούριο. Αν, όμως, έχετε επενδύσει αρκετά χρήματα στην αγορά του εκτυπωτή σας, καλύτερα να επιλέξετε την ασφαλή οδό και να χρησιμοποιείτε μόνο τα αναλώσιμα που συστήνει και παράγει η κατασκευάστρια εταιρία.
Εάν έχετε αποφασίσει να αγοράσετε έναν inkjet εκτυπωτή, προτιμήστε κάποιον που διαθέτει ξεχωριστό μελάνι για κάθε χρώμα, έτσι ώστε να αλλάζετε μόνο το χρώμα που έχει τελειώσει κι όχι ολόκληρο το cartridge.
Αποφύγετε τις περιττές εκτυπώσεις. Μπορείτε για παράδειγμα να σώσετε το αρχείο σας σε μορφή PDF και να το στείλετε ηλεκτρονικά στον τελικό παραλήπτη. Με αυτόν τον τρόπο και η δουλειά σας θα γίνεται πιο γρήγορα και θα εξοικονομείτε χρήματα από τα αναλώσιμα.
Αν δεν εκτυπώνετε τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, ίσως θα ήταν προτιμότερο να μην έχετε καθόλου εκτυπωτή, γιατί όταν η συσκευή δεν χρησιμοποιείται τακτικά τα μελάνια ξεραίνονται και απαιτείται καθαρισμός και αντικατάσταση. Για περιστασιακές εκτυπώσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο χαρτοβιβλιοπωλείο της γειτονιάς ή σε κάποιον γνωστό σας που έχει εκτυπωτή.
Τέλος, το κόστος αναλωσίμων είναι ένα μείζον θέμα που πρέπει να εξετάζεται πριν την αγορά εκτυπωτή και να παίζει ρόλο στην τελική επιλογή.