Η Παγκόσμια Ημέρα Αντιγράφων Ασφαλείας (World Backup Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαρτίου και είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην αρχειοθέτηση δεδομένων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Όλα ξεκίνησαν το 2010 όταν κάποιοι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης reddit σκέφτηκαν να αφιερώσουν μία ημέρα για να αντιγράψουν και να αρχειοθετήσουν τα δεδομένα τους. Η ιδέα αυτή είχε μεγάλη απήχηση, κυρίως λόγω της μεγάλης σημασίας του να διατηρεί κανείς αντίγραφα των δεδομένων του τόσο από άποψη συναισθηματικής αξίας (για τους ιδιώτες) όσο και οικονομικής (για επαγγελματίες και επιχειρήσεις), που από τον επόμενο κιόλας χρόνο καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα.

Τι είναι το Backup και πως επιτυγχάνεται;

Το Backup είναι ένα δεύτερο αντίγραφο όλων των σημαντικών αρχείων (φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα, email κ.α.) σε ένα επιπλέον μέσο αποθήκευσης (π.χ. εξωτερικός δίσκος, cloud backup υπηρεσία) έτσι ώστε αν το αρχικό μέσο αποθήκευσης (Η/Υ, κινητό, server) πάθει ζημιά ή καταστραφεί, τα αρχεία να μπορούν να ανακτηθούν άμεσα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δημιουργούν backup με έναν από τους δύο τρόπους: σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου (offline backup) ή σε online αποθηκευτικό χώρο (server, cloud backup). Αυτό επιτυγχάνεται είτε χειροκίνητα είτε με προγραμματισμό.

Στην RiverWeb πιστεύουμε πως η συχνή τήρηση backup είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια των αρχείων και των websites που φιλοξενούμε, γι’αυτό και η διατήρησή τους γίνεται αυτόματα σε 24ωρη βάση. Για να μάθετε περισσότερα για τα πακέτα φιλοξενίας ιστοσελίδων που προσφέρουμε πατήστε εδώ.

Γιατί πρέπει να κρατάμε Backup;

Η απώλεια δεδομένων είναι πολύ πιο πιθανή από ό,τι νομίζει ο μέσος χρήστης. Τα παρακάτω παραδείγματα είναι αληθινά και τα έχουμε συναντήσει πολλές φορές.

  1. Καταστροφή υλικού (διακοπή/εναλλαγές της τάσης του ρεύματος, ατύχημα με νερό, καφέ κτλ.)
  2. Απώλεια ή κλοπή συσκευής (κινητού, tablet)
  3. Λάθος χειρισμός (διαγραφή αρχείων κατά λάθος)
  4. Παραβίαση (επιθέσεις από hackers, μόλυνση από κακόβουλα λογισμικά και ιούς)

Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσει κανείς τα προσωπικά ή επαγγελματικά δεδομένα του από τέτοια καταστροφικά σενάρια είναι να υπάρχει πρόσφατο backup. Εάν η χειροκίνητη λύση είναι κάτι που σας ανησυχεί είτε γιατί δεν γνωρίζετε ποια αρχεία και πώς να τα μεταφέρετε είτε γιατί απλά το ξεχνάτε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να δημιουργήσουμε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία λήψης backup.