Σύμφωνα με το Wikipedia, τo σκοτεινό διαδίκτυο ή αλλιώς Dark Web, είναι ένας ανώνυμος διαδικτυακός ιστός, στον οποίο σκιώδεις χρήστες έχουν πρόσβαση σε κρυφές υπηρεσίες. Όπως ισχύει για όλα τα πράγματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για θετικούς είτε για αρνητικούς σκοπούς.

Dark Web: Χαρακτηριστικά και Χρήση

Χαρακτηριστικό στοιχείο του Dark Web είναι τα σκοτεινά δίκτυα που έχουν δημιουργηθεί από κάποιες κοινότητες με ακραίες απόψεις και συμπεριφορές, καθώς επίσης και τα δίκτυα ανωνυμίας, όπως το Tor, που λειτουργούν μέσω μιας σειράς ανώνυμων συνδέσεων.

Στο Dark Web μπορεί να συνδεθεί απλά και εύκολα ο καθένας μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο Tor browser, ο οποίος προσφέρει ανωνυμία χάρη στον μηχανισμό δρομολόγησης (onion routing) της πληροφορίας που χρησιμοποιεί. Στο Dark Web μπορεί κανείς να βρει τα πάντα, από ναρκωτικά και όπλα μέχρι εκβιαστές, μπράβους, δολοφόνους και χάκερς.

Η ανωνυμία κάνει εξαιρετικά δύσκολη την επιβολή του νόμου σε όλους όσοι χρησιμοποιούν το σκοτεινό διαδίκτυο ή ιστοσελίδες με την κατάληξη .onion για παράνομους σκοπούς. Ωστόσο, οι χρήστες του δεν ανήκουν αναγκαστικά στον χώρο του κοινού εγκλήματος. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που το χρησιμοποιούν εξαιτίας της ανάγκης διατήρησης της ανωνυμίας τους, όπως: δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, στρατιωτικοί, μυστικοί πράκτορες, ερευνητές, καταγγέλλοντες κ.α.

Dark Web vs Deep Web

Το Dark Web δεν θα πρέπει να συγχέεται με το Deep Web, το οποίο αποτελείται από ιστοσελίδες που είναι προσβάσιμες στο κοινό, αλλά όχι μέσω των μηχανών αναζήτησης. Αυτό οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας των τελευταίων. Τα διαδικτυακά ρομπότ (spiders, crawlers) που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση και κατηγοριοποίηση δεδομένων αδυνατούν να εντοπίσουν και να καταγράψουν το βαθύ περιεχόμενο του Παγκόσμιου Ιστού. Έτσι, το υλικό αυτό είναι προσβάσιμο μόνο όταν ο χρήστης αναζητά μια συγκεκριμένη βάση δεδομένων. Το Dark Web, από την άλλη, είναι συχνά διαθέσιμο στο κοινό – απλά πρέπει να γνωρίζει κανείς πώς να το βρει – γιατί υπάρχει σε ένα εναλλακτικό στρώμα του διαδικτύου.

Η διασημότερη περίπτωση εκμετάλλευσης του σκοτεινού διαδικτύου ήταν το Silk Road, ιστοσελίδα μαύρης αγοράς για προμηθευτές και πελάτες παράνομων εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Το Silk Road ιδρύθηκε το 2011 και το διαχειριζόταν ο Ross William Ulbricht, πολίτης των ΗΠΑ, ο οποίος φέρεται ότι είχε έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.