Η ασφάλεια στο σπίτι είναι κάτι που όλοι επιθυμούμε πρώτα για εμάς και την οικογένειά μας κι έπειτα για την περιουσία μας. Διαρρήξεις και κλοπές σπιτιών υπήρχαν ανέκαθεν, αλλά όσο η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει είναι επόμενο να υπάρχει άνοδος στον δείκτη εγκληματικότητας. Το ερώτημα είναι, τι μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε τα μέτρα προστασίας μας;

Ακολουθούν 7 συμβουλές για μεγαλύτερη ασφάλεια στο σπίτι

1. Επενδύστε σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας

Απευθυνθείτε στους ειδικούς για να καταγράψουν τις ανάγκες σας και να σας προτείνουν την πιο κατάλληλη λύση για εσάς. Συνήθως ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης περιλαμβάνει κάμερες, καταγραφικό και συναγερμό. Ωστόσο, πολλές εταιρείες security αναλαμβάνουν κι άλλες δράσεις, όπως περιπολίες και φύλαξη. Φυσικά, ό,τι κάνετε για την ασφάλεια του σπιτιού σας είναι καλό, αφού προσθέτει ένα επιπλέον εμπόδιο για τον πιθανό διαρρήκτη. Φροντίστε μόνο, τα συστήματα αυτά να λειτουργούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, όχι μόνον όταν λείπετε από το σπίτι.

2. Επισημάνετε ότι το σπίτι σας προστατεύεται

Όσο πιο εμφανές είναι ότι έχετε λάβει μέτρα για την προστασία σας, τόσο λιγότερες είναι και οι πιθανότητες να στοχοποιηθείτε. Τοποθετήστε ταμπέλες με την ένδειξη παρακολούθησης/προστασίας σε κάθε είσοδο του σπιτιού, όχι μόνο στην κύρια. Επενδύστε στον εξωτερικό φωτισμό του σπιτιού με προβολάκια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης που λειτουργούν με φωτοκύτταρο.

3. Αποκτήστε έναν σκύλο-φύλακα

Το γαύγισμα του σκύλου αποθαρρύνει τους διαρρήκτες, γι’αυτό προτιμήστε τα μικρόσωμα σκυλιά που γαυγίζουν συνέχεια από τα μεγαλύτερα εκπαιδευμένα. Όχι μόνο ειδοποιεί εσάς και τους γείτονες ότι κάποιος έχει εισέλθει στην αυλή, αλλά δυσχεραίνει ακόμα και την παρακολούθηση του σπιτιού από τον πιθανό δράστη.

4. Φτιάξτε το κουδούνι σας

Μία πολύ συνηθισμένη τακτική που ακολουθούν οι διαρρήκτες είναι να χτυπούν το κουδούνι για να ελέγξουν αν είναι κανείς στο σπίτι. Εάν δεν πάρουν απάντηση, γιατί αυτό είναι χαλασμένο ή γιατί δεν το ακούμε, είναι πιθανό να συνεχίσουν την απόπειρα διάρρηξης και να τους βρούμε μπροστά μας μέσα στο σπίτι.

5. Προσέχετε τι λέτε και σε ποιόν

Οι διαρρήκτες έχουν παντού δίκτυα με πληροφοριοδότες. Με αποτέλεσμα να ενημερώνονται από το ίδιο το θύμα για ένα επικείμενο ταξίδι με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες. Σήμερα, βέβαια είναι ακόμη πιο εύκολο να γνωρίζουν την απουσία μας από το σπίτι, καθώς εμείς οι ίδιοι το κοινοποιούμε μέσα από αναρτήσεις και φωτογραφίες στα social media.

6. Μην κρύβετε τα πολύτιμα αντικείμενά σας σε σημεία κλισέ

Το πρώτο δωμάτιο που ψάχνει ο διαρρήκτης είναι το υπνοδωμάτιο, ενώ τελευταία έρχονται η τουαλέτα και η κουζίνα. Αποφύγετε να φυλάσσετε κοσμήματα και χρήματα σε προβλεπόμενα σημεία, όπως κάτω από το στρώμα, μέσα στα ρούχα, σε τσάντες. Επίσης, είναι καλό να γνωρίζετε πως πολλοί οργανωμένοι διαρρήκτες έχουν μαζί τους κάποιο μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων για τον εντοπισμό χρυσού. Οπότε «σκανάροντας» το εκάστοτε δωμάτιο μπορούν πολύ εύκολα να βρουν την κρυψώνα σας.

7. Προσοχή και στα σκουπίδια σας

«Τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου» λέει ένα ρητό και στην περίπτωσή μας επιβεβαιώνεται έμπρακτα. Η συσκευασία μίας καινούριας συσκευής που τόσο επιδεικτικά έχετε πετάξει μπροστά από το σπίτι σας, μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του δράστη, κάνοντάς τον να αναρωτηθεί τι άλλο θησαυρό μπορεί να έχετε στο σπίτι σας… Προσπαθήστε λοιπόν να μην διατυμπανίζετε τα αγαθά σας, γιατί έτσι γίνεστε ο επόμενος στόχος.

Εάν ενδιαφέρεστε να εγκαταστήσετε κάποιο σύστημα ασφαλείας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Το τεχνικό μας τμήμα θα σας προτείνει τη λύση που καλύπτει τις δικές σας ανάγκες.