Με την διαδικτυακή ουδετερότητα στο στόχαστρο των αλλαγών του 2018, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το τέλος του διαδικτύου όπως το ξέρουμε. Δυσάρεστα τα νέα που μας έρχονται από την Αμερική, καθώς η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) ψήφισε την κατάργηση της διαδικτυακής ουδετερότητας. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη και γιατί μας αφορά όλους;

Τι είναι η Διαδικτυακή Ουδετερότητα

Η Διαδικτυακή Ουδετερότητα αποτελεί μία αρχή, σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου και οι κυβερνήσεις που ρυθμίζουν το Διαδίκτυο πρέπει να αντιμετωπίζουν ισότιμα το σύνολο των δεδομένων στο Διαδίκτυο χωρίς διακρίσεις ή διαφορετικές χρεώσεις ανάλογα με το χρήστη, το περιεχόμενο, τον ιστότοπο, την πλατφόρμα, την εφαρμογή, το είδος του συνδεδεμένου εξοπλισμού ή τη μέθοδο επικοινωνίας.

Ο όρος δημιουργήθηκε το 2003 από τον καθηγητή Tim Wu του Πανεπιστημίου Columbia μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο αντίληψης ότι το Διαδίκτυο υπάρχει για να προσφέρει ένα χώρο ελεύθερης έκφρασης και ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτό αποτελούν αγαθό κοινής ωφελείας.

Τι θα συμβεί στην πράξη εάν καταργηθεί η Διαδικτυακή Ουδετερότητα

Εάν η απόφαση της FCC εγκριθεί από το Κονγκρέσο, τότε προετοιμαστείτε για μεγάλες αλλαγές. Οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών θα έχουν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν στην πλοήγηση του τελικού χρήστη λογοκρίνοντας τις ιστοσελίδες που αυτός επισκέπτεται και τις πληροφορίες που αναζητά. Θα μπορούν να καθυστερούν ή να επιταχύνουν σκόπιμα την κίνηση δεδομένων από συγκεκριμένους ιστότοπους ή εφαρμογές, να μπλοκάρουν συγκεκριμένες ιστοσελίδες και να χρεώνουν περισσότερο για υπηρεσίες «υψηλότερης ποιότητας». Ο αθέμιτος ανταγωνισμός θα εξαφανίσει μικρές εταιρίες, επαγγελματικές και προσωπικές ιστοσελίδες, αφού η ταχύτητα πρόσβασης θα έχει επιβραδυνθεί τόσο που θα τις καταστήσει πρακτικά άχρηστες. Ο χρήστης του διαδικτύου θα έχει τελικά πρόσβαση σε περιορισμένο, αμφιβόλου ποιότητας περιεχόμενο χωρίς επιλογή.

Υποστηρικτές και αντιδράσεις

Ασφαλώς αυτοί που επιθυμούν να εξαφανίσουν την Διαδικτυακή Ουδετερότητα είναι οι κολοσσοί καλωδιακών, τηλεπικοινωνιακών και διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως οι Comcast και Verizon, αφού μία τέτοια αλλαγή θα τους επιφέρει τεράστια κέρδη. Στο πλευρό τους τάσσονται ο επικεφαλής της FCC, πρώην στέλεχος της Verizon και διορισμένος από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, Ατζίτ Πάι, και ακόμη δυο μέλη της FCC, επίσης υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Μεγάλες αντιδράσεις προήλθαν από το Δημοκρατικό Κόμμα, ιστοσελίδες δημοφιλούς περιεχομένου, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ομάδες υπεράσπισης καταναλωτών, αλλά και απλούς χρήστες. Μάλιστα, για την διατήρηση της ουδετερότητας του διαδικτύου έχουν δημιουργηθεί ιστοσελίδες (π.χ. www.battleforthenet.com), όπου μπορεί ο καθένας να συμπληρώσει μία αίτηση υπέρ αυτής.

Σε αναμονή λοιπόν της απόφασης του Κονγκρέσου, η μοίρα του διαδικτύου κρέμεται από μια κλωστή. Ας ελπίσουμε να είναι αρκετά δυνατή για να αντέξει τις πιέσεις.