Με αίσθημα ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος και την προάσπιση της ανθρώπινης υγείας, η RiverWeb συμμετέχει ενεργά στη δράση Green Mission, ανακυκλώνοντας μπαταρίες από UPS.

Τι είναι η Green Mission;

Πρόκειται για μια περιβαλλοντική δράση, πρωτοβουλία της SUNLIGHT Recycling, κατά την οποία οι συμμετέχοντες δεσμεύονται για τη σωστή ανακύκλωση του αποβλήτου μπαταρίας μολύβδου-οξέως. Μέλη της δράσης αυτής είναι επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί που έχουν ως κοινό όραμα να συνεισφέρουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων CO2 και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Αποστολή της Green Mission είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση εταιρειών και κοινού για τη σημασία της ορθής ανακύκλωσης των μπαταριών μολύβδου-οξέως. Οι μπαταρίες αυτές χρησιμοποιούνται καθημερινά από τη βιομηχανία και τους πολίτες και προέρχονται κυρίως από οχήματα (αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσυκλέτες), όπως επίσης και από UPS, συστήματα συναγερμού και εφεδρικού φωτισμού.

Από τους πρώτους κιόλας μήνες της εφαρμογής του, το πρόγραμμα Green Mission κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του θεσμικούς φορείς και ένα ευρύ φάσμα εταιρειών που σήμερα αριθμούν τα 35 μέλη! Χάρη στη συμμετοχή όλων, σε διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου, συγκεντρώθηκαν 687 τόνοι μπαταριών, εξοικονομήθηκαν 17.334 MWh και μειώθηκαν οι αέριοι ρύποι CO2 κατά 1.106 τόνους! Επίσης, το Green Mission έχει βραβευθεί στην κατηγορία «Έρευνα και Προγραμματισμός» στο πλαίσιο των Corporate Excellence Awards που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Γιατί ανακύκλωση των συγκεκριμένων μπαταριών;

Τα εσωτερικά στοιχεία της μπαταρίας, δηλαδή ο ηλεκτρολύτης και ο μόλυβδος, είναι επικίνδυνα και τοξικά. Μέσω του υδροφόρου ορίζοντα, τα τοξικά αυτά στοιχεία μπορούν να μεταφερθούν και να μολύνουν επικείμενες εκτάσεις, αγροτικές και μη. Ένα από τα χαρακτηριστικά του μολύβδου είναι ότι δε χάνει τις ιδιότητές του. Άρα ποτέ δεν θα εξασθενίσει η δράση του εάν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, εάν πέσει στο νερό ή εάν ταφεί στο υπέδαφος.

Συνολικά η χλωρίδα, αλλά και τα προς κατανάλωση αγροτικά προϊόντα είναι επιρρεπή στο να απορροφούν τα τοξικά βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, και να συγκρατούν μεγάλες ποσότητες κατά την ανάπτυξή τους. Συνεπώς, μέσω της βρώσης αυτών (π.χ. λαχανικά) τα βαρέα μέταλλα μεταφέρονται στον ανθρώπινο οργανισμό και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Ο ηλεκτρολύτης, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία του θειικού οξέως είναι διαβρωτικός και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνοή, δερματικά εξανθήματα και αίσθημα καύσου στα μάτια.

Όσοι λοιπόν από εσάς σκοπεύατε να πετάξετε στα σκουπίδια τις παλιές σας μπαταρίες, καλά θα κάνετε να το ξανασκεφτείτε. Εάν δεν γνωρίζετε τον σωστό τρόπο ανακύκλωσης του συγκεκριμένου υλικού, μπορείτε να απευθυνθείτε στην SUNLIGHT Recycling. Παλιές μπαταρίες από UPS μπορείτε να τις φέρετε και στη RiverWeb, η οποία με τη σειρά της θα φροντίσει για τη σωστή αποθήκευση, μεταφορά και ανακύκλωσή τους.