Τι είναι το ERP;

Όταν γίνεται λόγος για ERP (Enterprise Resource Planning), αναφερόμαστε στο εμπορικό λογισμικό που επιτρέπει τη διαχείριση της επιχείρησης μέσα από πλήθος λειτουργιών σε μία κοινή βάση δεδομένων. Στην αγορά υπάρχουν εταιρίες που εξειδικεύονται στην κατασκευή τέτοιου λογισμικού κι άλλες (ανάμεσά τους και η RiverWeb) οι οποίες αναλαμβάνουν τη διάθεση, εγκατάσταση και υποστήριξή του σε επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων.

Ωστόσο, αφενός η έλλειψη σωστής πληροφόρησης κι αφετέρου οι κακές πρακτικές ορισμένων εταιριών, έχουν δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις σε μία μεγάλη μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου. Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε ορισμένους πολύ συνηθισμένους μύθους που δυστυχώς έχουν ταυτιστεί με την αλήθεια στο μυαλό του Έλληνα επιχειρηματία.

Μύθοι και Αλήθειες για τα ERP

Μύθος 1: Το ERP απευθύνεται μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Λάθος! Κάθε επιχείρηση έχει τις δικές της ανάγκες, αλλά ο στόχος είναι ένας: το κέρδος. Πέραν της έκδοσης παραστατικών, η χρήση ενός ERP δίνει στον επιχειρηματία τον απόλυτο έλεγχο, έχοντας πλήρη εικόνα των οικονομικών στοιχείων, της αποθήκης, των πελατών και προμηθευτών του, όποτε το θελήσει με το πάτημα ενός κουμπιού.

Μύθος 2: Η αγορά ενός ERP είναι ασύμφορη.

Όχι πάντα. Κάνοντας κανείς μία έρευνα αγοράς θα διαπιστώσει ότι το κόστος αγοράς ενός ERP έχει μεγάλες διακυμάνσεις. Το θέμα είναι να βρει κανείς αυτό που καλύπτει τις ανάγκες της δικής του επιχείρησης.

Μύθος 3: Το ετήσιο συμβόλαιο υποστήριξης δεν εξυπηρετεί πουθενά.

Λάθος! Το συμβόλαιο συμπεριλαμβάνει τις αναβαθμίσεις της εφαρμογής και την τεχνική υποστήριξη. Όπως όλα τα λογισμικά, έτσι και τα ERP, αναβαθμίζονται συνεχώς για να βελτιώσουν ενδεχόμενες αδυναμίες, να ενσωματώσουν νέες δυνατότητες και να επικαιροποιηθούν σύμφωνα με τις (συχνές) αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό σύστημα.

Μύθος 4: Χρειάζεται μεγάλη εξοικείωση στη χρήση υπολογιστή.

Λάθος! Ακόμη κι ένας αρχάριος χρήστης μπορεί να εκπαιδευτεί στη χρήση ενός ERP και να κάνει τη δουλειά του γρήγορα και αποτελεσματικά. Οι κατασκευάστριες εταιρίες γνωρίζουν καλά ότι το προϊόν τους δεν απευθύνεται σε ειδικούς της τεχνολογίας, γι’ αυτό και έχουν φροντίσει το περιβάλλον διαχείρισης να είναι πολύ φιλικό και ξεκάθαρο.

Συνοψίζοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το ERP αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για κάθε επιχείρηση. Οι δυνατότητές του είναι απεριόριστες και ο βαθμός παραμετροποίησης τέτοιος, ώστε μέσα από την αυτοματοποίηση καθημερινών ή επαναλαμβανόμενων ενεργειών ο επιχειρηματίας να εξοικονομεί χρόνο και χρήμα. Φυσικά, καθοριστικό ρόλο στην απροβλημάτιστη λειτουργία του όλου συστήματος παίζει η επιλογή του σωστού συνεργάτη. Εκείνου που θα βρίσκεται στο πλευρό του ανά πάσα στιγμή για να τον καθοδηγεί και να τον στηρίζει σε κάθε βήμα.