Αφήστε το Virus Total να αποφασίσει για εσάς. Το κορυφαίο εργαλείο της Google σαρώνει ένα αρχείο σε πάνω από 60 μηχανές antivirus για να ελέγξει εάν περιέχει ή όχι κάποιο κακόβουλο λογισμικό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε άφοβα να επισκεφτείτε τα URL και να κατεβάσετε με ασφάλεια τα συνημμένα αρχεία που λαμβάνετε στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.

Βέβαια η πρακτική να ανοίγετε αρχεία από άγνωστες πηγές ή με ύποπτες καταλήξεις δεν είναι καλή για την ασφάλεια του υπολογιστή σας. Οι χρήστες που παίρνουν αυτό το ρίσκο είτε αγνοούν τους κινδύνους είτε έχουν υπέρμετρη εμπιστοσύνη στο antivirus που χρησιμοποιούν, πιστεύοντας πως αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να τους προστατέψει από ενδεχόμενες επιθέσεις.

Διαβάστε πώς μπορείτε να ελέγξετε εάν το αρχείο ή το URL που σας έστειλαν είναι μολυσμένο ή όχι.

Χρησιμοποιώντας το Virus Total σε 4 απλά βήματα

1. Εντοπίστε τον σύνδεσμο (link) που θέλετε να σαρώσετε.

Στην περίπτωση που σας έχουν στείλει ένα URL αυτό είναι εμφανές. Για να κάνετε το ίδιο με ένα αρχείο θα πρέπει να βρείτε τον σύνδεσμο λήψης του εν λόγω αρχείου. Οδηγήστε τον δείκτη του ποντικιού σας πάνω στον σύνδεσμο, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε «Αντιγραφή διεύθυνσης συνδέσμου» (Chrome).

2. Επισκεφτείτε την διαδικτυακή πλατφόρμα virustotal.com

Κάντε κλικ στην καρτέλα URL και επικολλήστε στο σχετικό πλαίσιο τον σύνδεσμο που μόλις αντιγράψατε. Κάντε κλικ στον φακό αναζήτησης ή πατήστε Enter για να αρχίσει η σάρωση του αρχείου. Εάν κάποιος άλλος έχει σαρώσει πρόσφατα το ίδιο αρχείο, το Virus Total θα σας δείξει τα πρόσφατα αποτελέσματα σάρωσης.

3. Αξιολογήστε το αποτέλεσμα της σάρωσης

«Καμία μηχανή δεν ανίχνευσε αυτήν τη διεύθυνση URL» (No engines detected this URL): Αυτό σημαίνει ότι καμία από τις μηχανές antivirus του Virus Total δεν δήλωσε ότι υπήρχε πρόβλημα με το αρχείο κι ότι μάλλον είναι καθαρό. Σημειώστε, ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα ένα εξαιρετικά νέο κακόβουλο λογισμικό να μην μπορεί ακόμα να ανιχνευθεί από οποιοδήποτε πρόγραμμα προστασίας από ιούς.

«Χ μηχανές ανίχνευσαν αυτήν τη διεύθυνση URL» (X engines detected this URL): Κάποιες φορές τα αποτελέσματα είναι ομόφωνα, ενώ κάποιες άλλες μπορεί να διαφέρουν. Αυτό σημαίνει πως κάποια εργαλεία antivirus έχουν εντοπίσει νέα malware πριν από τους άλλους. Μπορείτε να μετακινηθείτε προς τα κάτω για να δείτε ποια εργαλεία antivirus έχουν πρόβλημα με το συγκεκριμένο αρχείο, να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αρχείο, και να διαβάσετε τα σχόλια της κοινότητας αναφορικά με το αν η διεύθυνση URL είναι ασφαλής ή όχι.

4. Ενσωματώστε το Virus Total στον browser σας

Η επέκταση του Virus Total θα σας δώσει τη δυνατόητα να το ενσωματώσετε στο πρόγραμμα περιήγησής σας, επιτρέποντάς σας να κάνετε δεξί κλικ σε ένα σύνδεσμο, σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα και να επιλέξετε «Σάρωση με το Virus Total». Έτσι, δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεστε κάθε τόσο την ιστοσελίδα του Virus Total και να κάνετε copy-paste τον σύνδεσμο. Οι επεκτάσεις είναι διαθέσιμες για τους περιηγητές Google Chrome, Mozilla Firefox και Internet Explorer. Κατεβάστε την κατάλληλη επέκταση για εσάς ή αν χρησιμοποιείτε πολλούς browsers κατεβάστε την κατάλληλη για έναν-έναν ξεχωριστά.