Η κυβερνο-ασφάλεια παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή μας, αλλά πολλοί από εμάς δεν την παίρνουμε στα σοβαρά και κάνουμε επιλογές που μας εκθέτουν σε κινδύνους. Μία από αυτές είναι η χρήση κωδικών (password) με απλή σύνθεση για τη διευκόλυνση απομνημόνευσής τους, όπως αριθμητικές αλληλουχίες (π.χ. 12345), σειρές στο πληκτρολόγιο (π.χ. qwerty), ονόματα και ημερομηνίες γέννησης. Αυτό που οι περισσότεροι χρήστες δεν γνωρίζουν είναι ότι κυκλοφορούν πολλά προγράμματα, τα οποία κάνουν τη ζωή του hacker πολύ εύκολη. Η κοινή τους πρακτική είναι να συμπληρώνουν αυτόματα τα πεδία κωδικών με τα συνηθέστερα passwords μέχρι να επιτύχουν τον σκοπό τους. Ποιός είναι αυτός; Να κατορθώσουν να προσπελάσουν την ασφάλεια των λογαριασμών σας με κακόβουλες προθέσεις (π.χ. να υποκλέψουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα).

Όποιον ειδικό κι αν συμβουλευτείτε θα σας πει το ίδιο: Για τις διαφορετικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικά, πρέπει να ασφαλίζουμε τους λογαριασμούς μας με σχετικά περίπλοκους και διαφορετικούς μεταξύ τους κωδικούς που αλλάζουν τακτικά. Βεβαιωθείτε ότι κανένας δεν κοιτάει όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας και φυσικά μην τον σημειώνετε στο χαρτί!

Η λύση στο πρόβλημα των κωδικών

Πώς όμως θα καταφέρουμε να τους συγκρατήσουμε όλους στο μυαλό μας; Η λύση ονομάζεται Διαχειριστής Κωδικών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφενός δημιουργεί ισχυρούς κωδικούς και αφετέρου συγκεντρώνει όλους τους κωδικούς μας σε μία λίστα. Έτσι, ο μόνος κωδικός που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ένας, αυτός που μας δίνει πρόσβαση στο πρόγραμμα. Κατόπιν, το πρόγραμμα θα εισαγάγει αυτόματα τον κωδικό ασφαλείας που έχει δημιουργήσει για τον εκάστοτε λογαριασμό μας, κάθε φορά που θέλουμε να συνδεθούμε.

Πρόκειται για μία έξυπνη λύση που μας γλιτώνει από τον πονοκέφαλο του να θυμόμαστε πολλούς και περίπλοκους κωδικούς. Διαχειριστές Κωδικών υπάρχουν πολλοί, κάποιοι μάλιστα είναι και δωρεάν. Για να είστε σίγουροι ότι επιλέξατε το σωστό, καθώς επίσης και για την εγκατάσταση και τον τρόπο λειτουργίας τους, συμβουλευτείτε το τεχνικό μας τμήμα.