Παγκόσμια αναστάτωση έχουν προκαλέσει τα κενά ασφαλείας Meltdown και Spectre που εντοπίστηκαν από ερευνητές στους επεξεργαστές της Intel, ARM και AMD, ενώ δεν αποκλείεται να επηρεάζονται κι άλλοι σύγχρονοι επεξεργαστές. Το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, καθώς οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνο σε σταθερούς και φορητούς υπολογιστές, αλλά και σε tablets, smartphones και διάφορες «έξυπνες» συσκευές.

Τα κενά ασφαλείας Meltdown και Spectre

Τα Meltdown και Spectre είναι κενά ασφαλείας που επιδρούν στο hardware, επιτρέποντας σε προγράμματα να αποκτούν πρόσβαση στη μνήμη του πυρήνα του λειτουργικού συστήματος με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλέψουν από τη συσκευή του χρήστη ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως κωδικούς, φωτογραφίες, emails, στιγμιαία μηνύματα, έγγραφα κτλ.

Το Meltdown πήρε το όνομά του από την ιδιότητά του να «λιώνει» (melt) τα μέτρα ασφαλείας του hardware. Το όνομα Spectre βασίστηκε στην αιτία-φάντασμα που θα μας στοιχειώνει για αρκετό καιρό μέχρι να αποκαλυφθεί πλήρως η λειτουργία του.

Τι μπορείτε να κάνετε

Δυστυχώς, δεν υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, προς το παρόν τουλάχιστον. Τα κενά ασφαλείας Meltdown και Spectre αφορούν στο hardware των επεξεργαστών, γεγονός που καθιστά την επιδιόρθωσή τους πρακτικά αδύνατη. Μόνο μία αντικατάσταση με επεξεργαστές νέας γενιάς θα μπορούσε να σας απαλλάξει οριστικά από αυτά, ωστόσο οι επεξεργαστές αυτοί δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί…

Μέχρι τότε, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πάντα την τελευταία έκδοση των εφαρμογών σας και να αναβαθμίζετε τη συσκευή σας με τα διαθέσιμα security updates και patches. Καλό θα ήταν να γνωρίζετε επίσης, ότι η απόδοση της συσκευής σας ενδέχεται να μειωθεί από 5% έως 30% ανάλογα με το μοντέλο του επεξεργαστή σας.

Οι φίλοι των Mac υπολογιστών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Apple έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσει σχετικές ενημερώσεις για το λειτουργικό της, παρότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση για την ύπαρξη των συγκεκριμένων κενών ασφαλείας στις συσκευές της.

Περισσότερες τεχνικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Επίσης στο ακόλουθο βίντεο παρουσιάζεται μια απλουστευμένη ερμηνεία του θέματος χωρίς πολλούς τεχνικούς όρους.