Γνωρίζετε ότι κάθε φορά που πατάτε μου αρέσει (Like) ή κοινοποιείτε (Share)διάφορες αναρτήσεις από δημοφιλείς σελίδες στο Facebook μπορεί να βοηθάτε έναν απατεώνα να κερδίζει χρήματα;

Τι είναι το Like Farming και πώς λειτουργεί;

Τα Like και Share είναι ένας τρόπος για την προσέλκυση ατόμων σε σελίδες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί για κακόβουλους σκοπούς και είναι γνωστές στο χώρο του διαδικτύου ως σελίδες Likewhore. Η διαδικασία της προσέλκυσης οπαδών σε αυτές τις σελίδες μέσα από «ψαρέματα» Like ονομάζεται Like Farming.

Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες σελίδες για να πράξουν μεγάλο αριθμό απατών, όπως επιθέσεις malware, «ψάρεμα» προσωπικών πληροφοριών, προμήθεια από διαφημίσεις, ακόμα και πώληση της ίδιας της σελίδας σε κάποιον άλλο στο Facebook.

Παραδείγματα Like Farming

Ακολουθούν κάποια παραδείγματα Like Farming που ως χρήστες του Facebook σίγουρα θα έχετε συνατήσει, ίσως και να έχετε κάνει Like ή Share…

  1. Κοινοποίηση ή Like αν μισείς τον καρκίνο: Φωτογραφίες που σας προτείνουν να κάνετε Like ή Share το αν είσαστε ενάντια σε μια ασθένεια ή κάτι εξίσου τρομακτικό, με το υπονοούμενο ότι αγνοώντας τη φωτογραφία με κάποιο τρόπο δείχνουμε ότι δεν μας νοιάζει. Ουσιαστικά αυτό είναι ένας κραυγαλέος συναισθηματικός εκβιασμός.
  2. Κοινοποίηση ή Like για ένα δώρο: Φωτογραφίες που σας παρακαλούν θερμά να πατήσετε Like ή να κοινοποιήσετε μια φωτογραφία για να συμμετάσχετε σε ένα διαγωνισμό και να κερδίσετε δωρεάν προϊόντα, όπως το iPad της Apple, Tablet, υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, smartphones ή διάφορα άλλα είδη. Αυτοί οι διαγωνισμοί είναι, σχεδόν πάντα, ψεύτικοι.
  3. Κοινοποίηση ή Like για δωρεά: Αυτές οι φωτογραφίες απεικονίζουν παιδιά που υποφέρουν ή άρρωστους ανθρώπους μαζί με τον ψευδή ισχυρισμό ότι για κάθε κοινοποίηση ή Like το Facebook ή άλλη εταιρία θα δωρίσει ένα ποσό για να βοηθήσει την οικογένεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας. Αυτό είναι ψέμα.
  4. Κοινοποίηση ή Like για προσευχή: Τέτοιο περιεχόμενο απεικονίζει παιδιά ή ανθρώπους που υποφέρουν και αυτή τη φορά χρησιμοποιεί τον ισχυρισμό ότι το Like ή η κοινοποίηση θα στείλει μια προσευχή (!) για να βοηθήσει.
  5. Σχόλιο για να δούμε τι θα συμβεί: Φωτογραφίες που ψευδώς ισχυρίζονται ότι κάτι θα συμβεί μετά το σχόλιο στη φωτογραφία. Τίποτα απολύτως δεν θα συμβεί στη φωτογραφία, αν κάνεις Like, κοινοποίηση ή σχόλιο. Ωστόσο, η περιέργεια είναι μεγάλο κίνητρο.
  6. Κοινοποίηση ή Like για τους στρατιώτες, πυροσβέστες, γιατρούς: Φωτογραφίες που οι χρήστες προκαλούνται να κάνουν Like ή κοινοποίηση για τη γενναιότητα ή την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο συγκεκριμένων επαγγελμάτων.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα σας ζητήσουν να κάνετε κοινοποίηση ή Like σε ανάρτηση στο Facebook να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην πέσετε θύμα κάποιου απατεώνα.