Το router (στα Ελληνικά δρομολογητής) δεν είναι από τις πιο ασφαλείς συσκευές με αποτέλεσμα την συχνή παραβίαση και υποκλοπή προσωπικών δεδομένων από hackers. Παρακάτω συγκεντρώσαμε επτά απλές συμβουλές για το πώς μπορείτε να προστατέψετε το οικιακό ή εταιρικό router σας.

1. Αλλάξτε το admin username, password και SSID του router σας

Τα προεπιλεγμένα (default) στοιχεία πρόσβασης που παρέχονται από τον κατασκευαστή ή πάροχο του router σας είναι συνήθως δημοσίως διαθέσιμα. Ακολούθως, το SSID αποκαλύπτει τον τύπο και το μοντέλο του router σας. Απαιτείται, λοιπόν, λίγη τεχνογνωσία για κάποιον που βρίσκεται εντός της εμβέλειας του σήματος του δρομολογητή σας προκειμένου να παραβιάσει τη συσκευή σας. Οπότε, καλά θα κάνετε να αλλάξετε τα στοιχεία αυτά το συντομότερο δυνατόν.

2. Αποφύγετε τα router που σας δίνουν δωρεάν οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου (ISPs)

Τα συγκεκριμένα router δεν αποτελούν την πιο καλή επιλογή από άποψη ασφάλειας, καθώς πολλές φορές είναι ρυθμισμένα από τον πάροχο με τέτοιο τρόπο ώστε η οποιαδήποτε παρέμβαση (από τον χρήστη) στις προχωρημένες ρυθμίσεις να είναι δύσκολη. Επίσης, συνήθως δεν κυκλοφορούν συχνές ενημερώσεις ασφάλειας σε σύγκριση με άλλα μοντέλα δρομολογητών.

3. Συνδεθείτε στο Διαδίκτυο με VPN

Το VPN είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε την ανωνυμία σας ηλεκτρονικά, δημιουργώντας ένα τούνελ εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN Tunnel) μεταξύ του υπολογιστή σας και του διαδικτύου, με τη βοήθεια ενός ανεξάρτητου διακομιστή που ανήκει στον πάροχο της υπηρεσίας VPN που θα επιλέξετε. Με απλά λόγια, θα φαίνεστε συνδεδεμένοι από κάποια διαφορετική τοποθεσία ή χώρα, με βάση το που βρίσκεται ο διακομιστής του παρόχου VPN (και θα μπορείτε να αποκτάτε πρόσβαση και σε ιστότοπους που έχουν αποκλειστεί από τους εκάστοτε ISPs για συγκεκριμένες χώρες).

4. Ενεργοποιήστε το Firewall

Η ενεργοποίηση του τείχους προστασίας του δρομολογητή σας συμβάλλει στην προστασία σας από πιθανές επιθέσεις. Μπορεί να έχετε ήδη στον υπολογιστή σας κάποιο καλό firewall, όμως θα πρέπει να ενεργοποιήσετε και το firewall του router σας για επιπλέον ασφάλεια.

5. Ενεργοποιήστε το WPA2

Το πρωτόκολλο WPA2 ή Wi-Fi Protected Access παρέχει κρυπτογράφηση και είναι αναμφισβήτητα μια ακόμη προστασία που πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσετε. Ο τρόπος ενεργοποίησης του πρωτοκόλλου WPA2 εξαρτάται από τον κατασκευαστή, οπότε αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τη σχετική ρύθμιση, μεταβείτε στον ιστότοπο υποστήριξης του δρομολογητή σας για περισσότερες πληροφορίες. Θεωρήστε δεδομένο ότι αν το router σας δεν υποστηρίζει WPA2 αλλά κάποιο παλιότερο πρωτόκολλο κρυπτογράφησης (WPA, WEP) μπορεί να παραβιαστεί πάρα πολύ εύκολα.

6. Ενημερώνετε το router σας τακτικά

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, όμως η τακτική ενημέρωση του router σας κάνει θαύματα. Οι κατασκευαστές κυκλοφορούν firmware updates για την αντιμετώπιση κενών ασφαλείας σε τακτά χρονικά διαστήματα, οπότε εάν φροντίζετε να παραμένει το router σας ενημερωμένο, θα είστε πιο ασφαλείς από τους hackers. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ορισμένα router λαμβάνουν και εγκαθιστούν αυτόματα τα firmware updates, ωστόσο τα περισσότερα δεν το κάνουν, γι΄αυτό θα πρέπει να μεταβείτε στις ρυθμίσεις ή στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή και να ελέγξετε εάν υπάρχει διαθέσιμη κάποια νέα ενημέρωση.

7. Δώστε πρόσβαση σε συγκεκριμένες συσκευές

Κάθε συσκευή (υπολογιστής, κινητό κλπ.) με δυνατότητες δικτύωσης έχει τη δική της μοναδική διεύθυνση, γνωστή ως MAC ή hardware address. Ανατρέχοντας στις ρυθμίσεις του router σας μπορείτε να καταχωρήσετε τις διευθύνσεις MAC των συσκευών που θέλετε να έχουν πρόσβαση στο δίκτυό σας, αποκλείοντας την πρόσβαση σε άγνωστες συσκευές. Παρότι ένας κακόβουλος χρήστης έχει τη δυνατότητα να πλαστογραφήσει τη διεύθυνση αυτή, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σε ποιές από αυτές επιτρέπεται η πρόσβαση. Κατά συνέπεια, η εν λόγω ρύθμιση πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και πριν πέσετε θύματα κάποιας επίθεσης.

Εάν έχετε κάποια απορία ή χρειάζεστε βοήθεια στη ρύθμιση του router σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τεχνικό τμήμα της RiverWeb.