Τι είναι το PDF;

Το PDF (Portable Document Format) είναι ένας τύπος αρχείου που προορίζεται για την αποθήκευση και αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών εγγράφων. Χρησιμοποιείται ευρέως σε δημόσιες υπηρεσίες, ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και εφημερίδες. Οι περισσότεροι χρήστες θα περιέγραφαν το PDF σαν ένα είδος αρχείου το οποίο μετατρέπει ένα άλλο αρχείο (κείμενο, μακέτα κ.α.) σε εικόνα με σκοπό την εκτύπωσή του ή την αποφυγή οποιασδήποτε επεξεργασίας του περιεχομένου. Στην πραγματικότητα, το PDF προσφέρει πολύ περισσότερα από την συνήθη χρήση του. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει κρυπτογράφηση στο έγγραφο ή/και να ενσωματώσει πληροφορίες από το αρχικό έγγραφο, όπως τον δημιουργό, την ημερομηνία δημιουργίας, μετατροπής κτλ.

Πώς μπορείτε να επεξεργαστείτε ένα PDF;

Αρκετά συχνά οι χρήστες έρχονται αντιμέτωποι με ένα αρχείο PDF, επιθυμώντας την ολική επεξεργασία του ή την απομόνωση μέρους του περιεχομένου του. Παρακάτω σας προτείνουμε τρεις τρόπους για να μπορέσετε να το επεξεργαστείτε όταν το χρειαστείτε.

1. Μετατρέψτε το PDF σε επεξεργάσιμο αρχείο Doc

Χάρη στην δωρεάν εφαρμογή Free ΡDF to Word Doc Converter μπορείτε πολύ εύκολα να μετατρέψετε οποιοδήποτε αρχείο Adobe ΡDF σε αρχείο του Microsoft Word (Doc) και μάλιστα χωρίς να έχετε εγκατεστημένο το Adobe Acrobat Reader ή το Microsoft Word στον υπολογιστή σας. Κατά την μετατροπή, το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατηρεί τη διάταξη του αρχικού αρχείου ως προς το κείμενο, τις εικόνες και τα σχήματα, ενώ μπορεί να μετατρέψει όλες τις σελίδες ή μόνο τις σελίδες της επιλογής σας.

2. Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο αποκοπής

Μπορείτε να αφαιρέσετε μία εικόνα από ένα PDF χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο αποκοπής. Εάν δεν έχετε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας (όπως Photoshop, Illustrator κτλ.) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Snipping Tool των Windows (διαθέσιμο στις εκδόσεις 10, 8.1 και 7). Επιλέξτε με το ποντίκι την περιοχή που θέλετε να αντιγράψετε και πατήστε αποθήκευση. Έπειτα αντιγράψτε το και επικολλήστε το στο σημείο που επιθυμείτε.

3. Εγκαταστήστε ένα άλλο λογισμικό

Ανάλογα με τη χρήση που σκοπεύετε να κάνετε, υπάρχουν τα κατάλληλα λογισμικά (δωρεάν και με κόστος) που θα σας λύσουν τα χέρια. Για παράδειγμα, το PkPdfConverter είναι δωρεάν και θα το βρείτε στο Sourceforge. Αποσυμπιέστε το αρχείο που θα κατεβάσετε (μεγέθους 5.6ΜΒ) και τρέξτε το πρόγραμμα. Ανοίξτε το PDF που θέλετε να επεξεργαστείτε και ορίστε τις σελίδες που σας ενδιαφέρουν. Από το μενού επιλέξτε την εξαγωγή σε κείμενο, εικόνα ή HTML. Το PDF Shaper των Windows 10 και το Small PDF είναι κάποια άλλα εξίσου χρήσιμα εργαλεία.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τεχνικό μας τμήμα τηλεφωνικώς στο 251 500 2591 ή με e-mail στο support@riverweb.gr.