Η επιλογή domain name αποτελεί το πρώτο και κυριότερο βήμα για την ηλεκτρονική προβολή μιας επιχείρησης, καθώς απαιτείται μεταξύ άλλων για τη κατασκευή ιστοσελίδων και e-shop, την δημιουργία εταιρικών σελίδων στα social media και εταιρικών λογαριασμών e-mail.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το domain name

Το domain name εκχωρείται για αποκλειστική χρήση σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο για όσο διάστημα καταβάλονται τα τέλη κατοχύρωσης. Μπορεί να φέρει διάφορες καταλήξεις όπως .com, .eu, .gr, .net, .org ανάλογα με τη χρήση και τη χώρα προέλευσής του. Στην σύνταξη ενός domain name επιτρέπονται μόνο λατινικοί χαρακτήρες*, αριθμοί και παύλες. Οι τελείες δείχνουν την αλλαγή επιπέδου ή αρχή ενός υποσυνόλου, ενώ ο χώρος που περιλαμβάνει όλα τα υποσύνολα είναι η πιο δεξιά τελεία που συνήθως παραλείπεται.

Στην Ελλάδα, υπεύθυνη αρχή για την κατοχύρωση domain names με κατάληξη .gr είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα, πατώντας εδώ.

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο domain name

Ένα ισχυρό domain name μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται μια επιχείρηση διαδικτυακά, να ενισχύσει την εταιρική της ταυτότητα και την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων ή υπηρεσιών της. Από την άλλη πλευρά, ένα αδύναμο, αδιάφορο ή πολύ γενικό domain name μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης.

Στο άρθρο αυτό συγκεντρώσαμε 5 χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το πιο κατάλληλο domain name για εσάς.

1. Κρατείστε το όνομα μικρό – το πολύ 10 χαρακτήρες

Τα μικρά ονόματα είναι πιο εύκολα στην ανάγνωση, στην πληκτρολόγηση, αλλά και στην απομνημόνευσή τους. Μπορείτε να επιλέξετε τον διακριτικό τίτλο της επιχείρησης ή ένα χαρακτηριστικό που συνδέεται με το είδος των προϊόντων και των υπηρεσιών σας.

2. Αποφύγετε την χρήση αριθμών και συμβόλων

Πολλοί χρήστες παθαίνουν σύγχυση με τη χρήση της παύλας με αποτέλεσμα να μην γράφουν σωστά το domain name που θα τους οδηγήσει σε εσάς. Ομοίως, εάν ο αριθμός δεν είναι ευρέως αναγνωρίσιμος ως μέρος του ονόματός σας, καλό είναι να τον αποφύγετε. Τέλος, μπορείτε να κατοχυρώσετε παραλλαγές του ονόματος είτε με διαφορετική κατάληξη ή με παρεμφερή τρόπο γραφής για να μην χάσετε πιθανούς επισκέπτες.

3. Ελέγξτε την διαθεσιμότητα του ονόματος

Ενδέχεται το domain name που έχετε επιλέξει να μην είναι διαθέσιμο, γιατί κάποιος άλλος το έχει ήδη κατοχυρώσει πριν από εσάς. Σε αυτή την περίπτωση, είτε θα πρέπει να σκεφτείτε κάτι νέο ή να τολμήστε την κατοχύρωση μιας παραλλαγής.

4. Ελέγξτε την διαθεσιμότητα του ονόματος στα social media

Για να έχετε μια ολοκληρωμένη προβολή στο διαδίκτυο, θα χρειαστεί να αποκτήσετε ενεργή παρουσία στα δημοφιλέστερα social media μέσα από μια εταιρική σελίδα. Καλό είναι λοιπόν, πριν κατοχυρώσετε το domain name σας να κάνετε μια αναζήτηση εάν υπάρχει ήδη κάτι αντίστοιχο ως url.

5. Δώστε δυναμική στο domain name σας

Τα σημαντικότερα κριτήρια στην επιλογή ενός ονόματος είναι το γεωγραφικό σημείο στόχευσης και ο κλάδος δραστηριοποίησης της επιχείρησης. Εάν θέλετε να δώσετε έμφαση στο πρώτο, θα πρέπει να σκεφτείτε σε ποιο κοινό απευθύνεστε (π.χ. εντός Ελλάδας θα προτιμήσετε την κατάληξη .gr, για την Ευρώπη .eu και για παγκόσμια εμβέλεια .com). Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα ισχυρό domain name μπορείτε να επιλέξετε μία από τις νέες καταλήξεις που ταιριάζουν στο αντικείμενό σας (π.χ. .shop, .clinic, .beauty).

Ελπίζουμε το άρθρο αυτό να σας βοηθήσει να επιλέξετε το καταλληλότερο domain name για την ενίσχυση του brand της επιχείρησής σας διαδικτυακά. Εάν χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τμήμα marketing της RiverWeb.

* Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, εδώ και αρκετά χρόνια (από το 2005) υπάρχει η δυνατότητα κατοχύρωσης domain και με ελληνικούς χαρακτήρες, κάτι όμως το οποίο απαιτεί ορισμένα επιπλέον τεχνικά βήματα καθώς το όνομα ουσιαστικά καταχωρείται με μία ειδική κωδικοποίηση (punycode), και η χρήση του δεν είναι και τόσο απλή όσο θα ήθελε κάποιος.