Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, κάθε επιχείρηση που εκδίδει αποδείξεις λιανικής πώλησης υποχρεούται να φέρει ειδική φορολογική σήμανση πάνω στο παραστατικό. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με μία ταμειακή μηχανή είτε με έναν φορολογικό μηχανισμό. Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε μία ταμειακή μηχανή, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της επιχείρησής σας.

Μύθος 1: Όλες οι ταμειακές είναι ίδιες

Κανένα προϊόν, ειδικά από τον χώρο της τεχνολογίας, δεν είναι ίδιο με κάποιο άλλο, διαφορετικά δεν θα είχε λόγο ύπαρξης. Υπάρχουν πολλά μοντέλα και τύποι ταμειακών μηχανών που προορίζονται για διαφορετική χρήση. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό για το ποια ταμειακή είναι κατάλληλη για τις δικές σας ανάγκες.

Μύθος 2: Εάν η ταμειακή που επέλεξα δεν με εξυπηρετεί, την αντικαθιστώ με μία άλλη

Η ταμειακή μηχανή δεν είναι μια ακόμη συσκευή στο κατάστημά σας. Αποτελεί φορολογικό στοιχείο, το οποίο δηλώνεται και θεωρείται στην αρμόδια ΔΟΥ που υπάγεστε. Φέρει έναν μοναδικό αριθμό μητρώου σε αντιστοίχηση με το ΑΦΜ σας και ρυθμίζεται καταλλήλως κατά την εγκατάστασή της. Ως εκ τούτου, η αντικατάστασή της απαιτεί να γίνουν από την αρχή όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Μύθος 3: Θέλω μια φτηνή ταμειακή για να κάνω τη δουλειά μου

Η απόφαση αυτή ενέχει το ρίσκο είτε να σας προδώσει εν ώρα εργασίας είτε να σας κοστίσει πολύ περισσότερο από κάποιο ακριβότερο μοντέλο σε βάθος χρόνου εξαιτίας των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν. Εάν η χρήση που σκοπεύετε να της κάνετε είναι βαριά (δηλ. κόβετε πολλές αποδείξεις ημερισίως), αξίζει να επενδύσετε σε μια καλή ταμειακή.

Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε ταμειακή μηχανή

1. Αριθμό ημερισίων αποδείξεων: Η ταμειακή μηχανή αποτελείται από ηλεκτρονικά και μηχανικά μέρη, τα οποία ανάλογα με τη χρήση που γίνεται φθείρονται. Εάν, λοιπόν, σκοπεύετε να εκδίδετε μεγάλο αριθμό αποδείξεων ημερισίως (το ποσό που αναγράφεται δεν παίζει κανένα ρόλο), τότε χρειάζεστε ποιότητα κατασκευής. Οι πιο συνηθισμένες φθορές παρουσιάζονται για ευνόητους λόγους στο πληκτρολόγιο και στον εκτυπωτή.

2. Αυτονομία μπαταρίας: Εάν ενδιαφέρεστε για φορητή ταμειακή, η αυτονομία μπαταρίας, δηλαδή για πόση ώρα θα λειτουργεί η ταμειακή χωρίς ρεύμα, είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που θα πρέπει να εξετάσετε. Φροντίστε, λοιπόν, να ενημερωθείτε για τον πραγματικό αριθμό αποδείξεων που εκδίδει η ταμειακή χωρίς ρεύμα, τα επιμέρους χαρακτηριστικά, καθώς επίσης και το κόστος νέας μπαταρίας σε περίπτωση αντικατάστασής της.

3. Αντοχή σε δυσμενείς συνθήκες: Εάν η ταμειακή θα εκτίθεται σε αντίξοες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ή θα λειτουργεί χωρίς διακοπή περισσότερο από ένα κοινό ωράριο καταστημάτων, τότε θα πρέπει να επενδύσετε σε ένα ακριβότερο μοντέλο. Μακροπρόθεσμα θα βγείτε κερδισμένοι.

4. Συνδεσιμότητα με περιφερειακές συσκευές: Ενημερωθείτε για τις δυνατότητες συνδεσιμότητας της ταμειακής μηχανής με άλλες συσκευές, όπως barcode scanners, ηλεκτρονικές ζυγαριές λιανικής πώλησης, εκτυπωτές, δίκτυα κτλ.

5. Συμβατότητα με εμπορικό πρόγραμμα: Εάν χρησιμοποιείτε ή σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο εμπορικό πρόγραμμα για την μηχανοργάνωση της επιχείρησής σας, βεβαιωθείτε ότι η ταμειακή που θα επιλέξετε είναι συμβατή με αυτό και αντίστροφα. Η σύνδεση της ταμειακής με το πρόγραμμα σας επιτρέπει να εκδίδετε αποδείξεις λιανικής στην ταμειακή μέσω του υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο, επωφελείστε όλων των προνομοίων ενός εμπορικού προγράμματος και γλιτώνετε τη δαπάνη αγοράς φορολογικού μηχανισμού και εκτυπωτή.