Πότε θα εφαρμοστούν, ποιούς αφορούν, ποιός ο ρόλος του λογιστή, ποιά παραστατικά θα καταχωρούνται; Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν οι αρμόδιοι για τα περίφημα «Ηλεκτρονικά Βιβλία της Α.Α.Δ.Ε.» τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 στην Ολομέλεια των Προέδρων των Ενώσεων-Μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδοίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.). Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Διοικητής της  Α.Α.Δ.Ε. κ. Πιτσιλής και οι κκ Αντώνης Ντίνος και Απόστολος Μπούτος, υπεύθυνοι του νέου συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, λογιστή-φοροτεχνικό και επιστημονικό συνεργάτη του Taxheaven, ο οποίος παρευρέθηκε στην αίθουσα, έχουν βγει κάποια συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν τα παρακάτω.

  1. Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα εφαρμοστούν.
  2. Η εφαρμογή τους θα τεθεί σε ισχύ το 2020 υποχρεωτικά για όλους χωρίς ωστόσο να επιβληθούν πρόστιμα για οποιαδήποτε παρατυπία για τον πρώτο χρόνο.
  3. Τα έσοδα του κάθε μήνα θα αποστέλλονται στο σύστημα μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα.
  4. Ο αντισυμβαλλόμενος (λήπτης), θα αποδέχεται τα παραστατικά που θα εμφανίζονται στο cloud στον ΑΦΜ του, με την προϋπόθεση ότι τα ίδια τα έχει σε φυσική μορφή μπροστά του.
  5. Αν ο λήπτης δει λάθος παραστατικό αναρτημένο δεν είναι υποχρεωμένος να το αποδεχθεί.
  6. Καταργείται η ευθύνη του παραλήπτη σε περίπτωση πλαστών-εικονικών.

Για να περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.