Στις 14 Σεπτεμβρίου 2019 ξεκινά η εφαρμογή της 2ης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών (Payment Services Directive 2 – PSD2), η οποία επηρεάζει επιχειρήσεις, εμπόρους και καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα.

Τι είναι η PSD2;

H 2η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις Υπηρεσίες Πληρωμών (Payment Services Directive 2 – PSD2) απαιτεί ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας των ηλεκτρονικών συναλλαγών (online πληρωμές και αγορές) με στόχο την προστασία των πελατών από πιθανά κρούσματα απάτης, μεταξύ αυτών και τη χρήση τεχνολογίας που θα διασφαλίζει την ισχυρή εξακρίβωση της ταυτότητας του πελάτη (Strong Customer Authentication – SCA).

Συγκεκριμένα, για την ταυτοποίηση θα απαιτούνται πλέον από τον πελάτη δύο τουλάχιστον από τα τρία παρακάτω στοιχεία:

1. Κάτι που μόνο ο πελάτης κατέχει (π.χ. Κινητό τηλέφωνο, hardware token ή OTP/One Time Password)
2. Κάτι που μόνο ο πελάτης γνωρίζει (π.χ. PIN, μυστική φράση, κωδικός πρόσβασης κ.λπ.)
3. Κάποιο μοναδικό φυσικό χαρακτηριστικό του πελάτη (π.χ. βιομετρικά χαρακτηριστικά όπως δαχτυλικά αποτυπώματα, αναγνώριση προσώπου κ.λπ.)

Πότε θα εφαρμοστεί;

Όλοι οι σχετικοί έλεγχοι θα τεθούν σε εφαρμογή στα μέσα Σεπτεμβρίου 2019, εκτός από τους ελέγχους που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι οποίοι θα εφαρμοστούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό θα δοθούν μόλις είναι διαθέσιμες.

Πώς επηρεάζονται οι πληρωμές με κάρτα;

Στις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα θα εξακολουθήσει να απαιτείται κωδικός PIN για αγορές που υπερβαίνουν το όριο CVM της χώρας (δηλαδή 25€ για την Ελλάδα). Ενδεχομένως να ζητηθεί η πληκτρολόγηση του PIN για πληρωμές ακόμη και κάτω από αυτό το όριο.

Συγκεκριμένα, στον κάτοχο της κάρτας θα ζητηθεί να εισάγει το PIN στην περίπτωση που συμπληρώσει το ποσό των 150€ αθροιστικά από τις ανέπαφες χωρίς PIN συναλλαγές. Ωστόσο, κάθε φορά που θα πραγματοποιείται οποιουδήποτε είδους συναλλαγή (αγορά ή ανάληψη μετρητών) με χρήση κωδικού PIN, το όριο των €150 θα μηδενίζεται.