Ένας καινούριος υπολογιστής μπήκε στη ζωή σας. Είναι ακριβώς ό, τι χρειάζεστε κι έχει ήδη τοποθετηθεί στο γραφείο σας. Αναρωτιέστε όμως τι θα κάνετε με εκείνο το σκονισμένο κουτί που βρίσκεται στη γωνιά του δωματίου. Είναι κρίμα να το πετάξετε, σκέφτεστε, κι έχετε δίκαιο. Αναλόγως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ο παλιός σας υπολογιστής μπορεί να αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους προτού καταλήξει στην ανακύκλωση.

Παλιός υπολογιστής – ιδέες χρήσης:

  1. Μετατρέψτε τον σε NAS/Home Server. Εάν υπάρχουν πολλοί χρήστες μέσα σε ένα σπίτι ή σε μία επιχείρηση, μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε το ρόλο του παλιού υπολογιστή, δημιουργώντας ένα τοπικό δίκτυο με κοινό αποθηκευτικό χώρο.
  2. Χρησιμοποιήστε τον για πειραματικούς σκοπούς. Εάν σας αρέσει να ασχολείστε με τους υπολογιστές και να ανακαλύπτετε καινούρια πράγματα, μπορείτε να στήσετε ένα Linux (δωρεάν λειτουργικό) και να πειραματιστείτε χωρίς να φοβάστε ότι θα κάνετε ζημιά στο νέο σας Η/Υ.
  3. Κρατήστε τον μόνο για παιχνίδια. Εάν είστε λάτρεις των παλιών arcade παιχνιδιών, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα λογισμικό MAME και να θυμηθείτε τα νιάτα σας. Εάν, από την άλλη, οι gamers του σπιτιού απολαμβάνουν περισσότερο τα online παιχνίδια με πολλαπλούς παίκτες, μπορείτε να φιλοξενήσετε έναν game server τοπικά στον παλιό σας Η/Υ.
  4. Αναθέστε του δευτερεύοντα καθήκοντα (π.χ. το rendering ενός video) για να αποδεσμεύσετε το νέο σας Η/Υ από χρονοβόρες διαδικασίες και να αυξήσετε την ταχύτητα ολοκλήρωσης ενός project.
  5. Τοποθετήστε τον στο καθιστικό για απλή και άμεση χρήση (π.χ. για να τσεκάρετε τα e-mail σας και το προφίλ σας στο Facebook, να ψάξετε μια πληροφορία στο διαδίκτυο κτλ.)
  6. Διαλύστε και ανακυκλώστε τον. Κρατήστε ό, τι είναι λειτουργικό και μπορεί να φανεί χρήσιμο μελλοντικά και ό, τι περισσεύει δώστε το για ανακύκλωση.
  7. Χαρίστε τον σε κάποιον συγγενή ή φίλο, σε κάποιο τοπικό σύλλογο, σχολείο ή κοινότητα, σε μια φτωχή οικογένεια κτλ.

Συμβουλευτείτε μας για τις δυνατότητες χρήσης του παλιού σας ηλεκτρονικού υπολογιστή.