Αρκετοί πελάτες συχνά μας ρωτούν τι είναι η φιλοξενία ιστοσελίδων (web hosting) και για ποιόν λόγο την χρειάζονται. Επειδή ο όρος είναι κάπως παρεξηγημένος στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να θίξουμε το θέμα σε αυτό το άρθρο.

Τι σημαίνει φιλοξενία ιστοσελίδων (web hosting)

Για να είναι μια ιστοσελίδα προσβάσιμη από τους χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να φιλοξενείται σε κάποιον server, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Η υπηρεσία αυτή ονομάζεται web hosting και είναι αναγκαία σε κάθε περίπτωση, από την πιο απλή ιστοσελίδα μέχρι το πιο εξελιγμένο e-shop.

Σε τι εξυπηρετεί

Η φιλοξενία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία, στην ασφάλεια και στην απόδοση της εκάστοτε ιστοσελίδας. Επίσης, επηρεάζει την κατάταξη των ιστοσελίδων στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, όπως η Google.

Τι να προσέξετε κατά την επιλογή του πακέτου φιλοξενίας σας

1. Αποφύγετε τα πολύ φθηνά πακέτα φιλοξενίας

Πολλές φορές οι οικονομικές λύσεις δεν αποδεικνύονται οι καλύτερες και στην περίπτωση της φιλοξενίας ιστοσελίδων αυτό είναι σχεδόν βέβαιο. Το χαμηλό κόστος φιλοξενίας συνήθως ισοδυναμεί με server φτωχών προδιαγραφών και περιορισμένης απόδοσης. Αυτό στην πράξη μεταφράζεται σε χαμηλή ταχύτητα απόκρισης ή/και προβλήματα της ιστοσελίδας. Σίγουρα δεν θα θέλατε ένα site αργό αφού κανείς επισκέπτης δεν πρόκειται να περιμένει αρκετή ώρα για να δει το περιεχόμενό σας. Ομολογουμένως, ακόμη και δύο επιπλέον δευτερόλεπτα για την φόρτωση μιας ιστοσελίδας είναι πολλά για έναν απαιτητικό πελάτη.

2. Επιλέξτε έναν server κοντά στην έδρα σας

Εφόσον μιλάμε για Ελληνικές ιστοσελίδες, καλό θα ήταν να επιλέξετε έναν server που βρίσκεται σε Ευρωπαϊκό datacenter για δυο βασικούς λόγους. Πρώτον, η εγγύτητα του server με την αγορά που στοχεύουμε μειώνει τις καθυστερήσεις απόκρισης της ιστοσελίδας μας και δεύτερον, οι μηχανές αναζήτησης «βλέπουν» την κάθε ήπειρο ως ενιαίο γεωγραφικό χώρο. Έτσι, βοηθάμε ουσιαστικά την ιστοσελίδα μας να ανέβει υψηλότερα στην κατάταξη των αποτελεσμάτων τους.

3. Εκμηδενίστε τον χρόνο downtime

Ένας server που συνεχώς πέφτει είναι σίγουρα μια δυσάρεστη εμπειρία που επηρεάζει αρνητικά την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας. Ο χρόνος downtime θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μηδέν, ώστε να μπορείτε να εξυπηρετήσετε τους επισκέπτες ανά πάσα στιγμή. Θυμηθείτε πως η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μένει στον επισκέπτη. Εάν η ιστοσελίδα σας είναι εξαιρετικά αργή, κολλάει ή πέφτει τότε μάλλον δεν θα σας ξαναεπισκεφτεί. Σύμφωνα με μετρήσεις, η καθυστέρηση στην φόρτωση της ιστοσελίδας έστω και για ένα δευτερόλεπτο αυξάνει το ποσοστό εγκατάλειψης κατά 10%.

4. Αυτοματοποιήστε τη διαδικασία backup

Ζητείστε από την εταιρεία που έχει αναλάβει τη φιλοξενία της ιστοσελίδας σας να λαμβάνει τακτικά αντίγραφα ασφαλείας (backup) αυτόματα στον server. Μην επιλέγετε να κάνετε τη διαδικασία μέσα από το διαχειριστικό περιβάλλον της ιστοσελίδας σας χειροκίνητα. Εκτός από τον κίνδυνο αμέλειας, θα κατασπαταλήσετε πολύτιμους πόρους και επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή σας.

5. Βρείτε έναν αξιόπιστο συνεργάτη

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε την ποιότητα εξυπηρέτησης της εταιρείας που θα επιλέξετε για web hosting. Η άμεση επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος είναι καίραια στην περίπτωση των ιστοσελίδων, καθώς ο μεγάλος ανταγωνισμός και η αμεσότητα του διαδικτύου δεν συγχωρούν λάθη. Είναι πολύ σπάνιο ένας δυσαρεστημένος επισκέπτης να ξαναέρθει στη σελίδα σας.

Η ομάδα της RiverWeb αποτελείται από έμπειρους και καταρτισμένους επαγγελματίες που εγγυώνται την απροβλημάτιστη λειτουργία της ιστοσελίδας σας 24/7. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή επιθυμείτε μια οικονομική προσφορά, μπορείτε να απευθύνεστε στο τμήμα πωλήσεων της RiverWeb.