Ένας εκτυπωτής ετικετών (barcode printer) επιτρέπει στο χρήστη να δημιουργήσει υψηλής ποιότητας ετικέτες για ράφια και προϊόντα, για την αλληλογραφία, για αυτοκόλλητα, εισιτήρια και άλλα πολλά γρήγορα, εύκολα και οικονομικά. Η τεχνολογία του βασίζεται στην θερμική εκτύπωση, δηλαδή χωρίς τη χρήση μελανιού, και ως εκ τούτου τυπώνει μόνο ασπρόμαυρα. Τα αναλώσιμα περιορίζονται στο ειδικό χαρτί που θα χρησιμοποιηθεί και δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου συντήρηση.

Οι εκτυπωτές ετικετών διακρίνονται σε πέντε βασικούς τύπους:

1. Επιτραπέζιος εκτυπωτής ετικετών (desktop barcode printer)

Καλύπτει όλες τις ανάγκες εκτύπωσης ετικετών με μέσον όρο 500 ετικέτες εβδομαδιαίως. Είναι κατάλληλος για γραφεία και καταστήματα λιανικής πώλησης.

2. Βιομηχανικός εκτυπωτής ετικετών (industrial barcode printer)

Καλύπτει τις ανάγκες για μεγαλύτερη ποσότητα εκτύπωσης ετικετών από χιλιάδες ετικέτες ημερισίως μέχρι και για συνεχή λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο. Είναι πιο ογκώδης και ενισχυμένος, ενώ ο μηχανισμός εκτύπωσης αποτελείται από περισσότερα μεταλλικά μέρη για μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία. Είναι κατάλληλος για εργοστάσια, κέντρα διανομής εμπορευμάτων, εταιρίες ταχυμεταφορών και μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης.

3. Φορητός εκτυπωτής ετικετών (mobile barcode printer)

Καλύπτει την ανάγκη για μεταφορά του εκτυπωτή από σημείο σε σημείο χάρη στην ασύρματη επικοινωνία του (μέσω Bluetooth ή Wi-Fi) με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Έχει περιορισμένες δυνατότητες εκτύπωσης, αποθηκευτικού χώρου και μεγέθους ετικετών εξαιτίας του μικρού του μεγέθους ως συσκευή. Ωστόσο, είναι γρήγορος και εύχρηστος, κατάλληλος για φορητή τιμολόγηση και έκδοση αποδείξεων.

4. Εκτυπωτής για βραχιόλια χειρός (wristband barcode printer)

Η εξειδίκευση του εκτυπωτή σε μία μόνο εργασία προσφέρει αρκετές δυνατότητες με χαμηλότερο συνολικό κόστος λειτουργίας. Μπορεί να εκτυπώσει κείμενα και γραφικά, πάντα ασπρόμαυρα βέβαια, και είναι κατάλληλος για νοσοκομεία, πάρκα και συναυλίες.

5. Εκτυπωτής εισιτηρίων (ticket printer)

Η εξειδίκευση ενός εκτυπωτή εισιτηρίων επιτρέπει την εκτύπωση σε πιο παχύ χαρτί. Διαθέτει συνήθως οπίσθια θύρα για τη διευκόλυνση τοποθέτησης του ατύπωτου χαρτιού είτε σε ρολό είτε σε στοίβα zig-zag. Κατάλληλος για όλα τα θεάματα.

Αναφορικά με την μέθοδο εκτύπωσης, υπάρχουν δύο επιλογές:

1. Απ’ευθείας θερμική εκτύπωση (direct thermal – DT)

Η εκτύπωση γίνεται σε θερμοευαίσθητο χαρτί, όπως θερμοταινίες και θερμικές ετικέτες, οι οποίες «μαυρίζουν» στα σημεία όπου η θερμική κεφαλή της συσκευής εφαρμόζει υψηλή θερμοκρασία, καθώς το αναλώσιμο χαρτί μετακινείται κάτω από την κεφαλή. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για εκτύπωση ετικετών προϊόντων και αποστολής, αποδείξεων και εισιτηρίων.

2. Εκτύπωση θερμικής μεταφοράς (thermal transfer – TT)

Η εκτύπωση γίνεται με τη βοήθεια μίας μελανοταινίας που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην ετικέτα και στην κεφαλή της συσκευής. Η μελανοταινία φέρει μελάνι ξηρής μορφής, το οποίο θερμαινόμενο από την κεφαλή λιώνει και εφαρμόζει επάνω στην ετικέτα. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει εκτύπωση σε διαφορετικά υλικά, όπως pvc, πολυπροπυλένιο ή πολυεστέρα, που είναι ανθεκτικά και προορίζονται για εφαρμογές σε εξωτερικούς χώρους ή σε αντίξοες συνθήκες, όπως υγρασία και ακραίες θερμοκρασίες. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης μελανοταινίας διαφορετικού χρώματος (π.χ. κόκκινο ή μπλε), αλλά και πάλι το αποτέλεσμα θα είναι μονόχρωμο. Η εκτύπωση θερμικής μεταφοράς ενδείκνυται για ετικέτες ραφιών, κατάψυξης, μακράς αποθήκευσης και καταγραφής εξοπλισμού.

Εάν ενδιαφέρεστε για αγορά ενός εκτυπωτή ετικετών, επικοινωνήστε με το τμήμα πωλήσεων για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας και να σας προτείνουμε την καταλληλότερη συσκευή για εσάς.