Παρότι το Dark Mode δεν είναι κάτι καινούριο, όλο και περισσότερες εφαρμογές σήμερα δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει το χρώμα του background της οθόνης σε υπολογιστές και κινητά. Πολλοί χρήστες μας ρωτούν τι είναι καλύτερο και για ποιο λόγο να προτιμήσουν το ένα έναντι του άλλου. Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του καθενός για να πάρετε τη σωστή για εσάς απόφαση.

Light Mode

Είναι η φωτεινή έκδοση της οθόνης της συσκευής σας, με την οποία οι περισσότεροι χρήστες είναι ήδη εξοικειωμένοι και χρησιμοποιούν κατά κόρον. Για τους χρήστες που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα όρασης, τις περισσότερες φορές είναι μια ασφαλής επιλογή. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η παρατεταμένη έκθεση σε φωτεινή οθόνη σχετίζεται με την πάθηση της μυωπίας, διαταραχές ύπνου και συχνούς πονοκεφάλους. Στα θετικά του light mode είναι η ευκολία ανάγνωσης εκτενούς κειμένου και η θετική σημασιολογική του επίδραση, δηλαδή η καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία μηνυμάτων (ιδίως σε υπηρεσίες chatting και instant messaging).

Dark Mode

Είναι η σκοτεινή έκδοση της οθόνης της συσκευής σας, η οποία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής χάρη στα μοναδικά της πλεονεκτήματα. Πρώτον και σημαντικότερο είναι ότι δεν κουράζει τα μάτια, όταν υπάρχει λίγο φως στο εξωτερικό περιβάλλον, αφού παρατηρείται μικρότερο τρεμοπαίξιμο της οθόνης και λιγότερο blue light. Ένα ακόμη σημαντικό όφελος του dark mode είναι η εξοικονόμηση ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας της συσκευής σας (π.χ. laptop, smartphone). Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν. Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί ότι χρήστες με συγκεκριμένες οφθαλμικές παθήσεις (όπως αστιγματισμός) δεν μπορούν να αποδώσουν εξίσου καλά όταν η οθόνη τους είναι σε dark mode.

Συμπέρασμα

Η απάντηση, λοιπόν, στο δίλημμα «τι είναι καλύτερο, το Light ή το Dark Mode;» δεν είναι μία για όλους. Οφείλει κανείς να το εξετάσει ανά περίπτωση. Έχει ο χρήστης κάποιο πρόβλημα όρασης; Πόσες ώρες την ημέρα βρίσκεται μπροστά σε μία οθόνη; Τι ρυθμίσεις (φωτεινότητα, ανάλυση, contrast κτλ.) έχει η οθόνη; Πότε χρησιμοποιεί περισσότερο τη συσκευή του, την ημέρα ή τη νύχτα; Φυσικά η επιλογή είναι και θέμα αισθητικής του καθενός, το τι αρέσει στον καθένα και τι τον εξυπηρετεί καλύτερα είναι υποκειμενικό.

Προσέξτε όμως, όποια κι αν είναι τελικά η επιλογή σας, ότι το contrast κειμένου-background δεν θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλό, γιατί καταπονείτε τα μάτια σας. Επίσης, η απόσταση από την οθόνη θα πρέπει να είναι περίπου 50-75εκ., ενώ εάν βρίσκεστε πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη χρειάζεται να κάνετε τουλάχιστον ένα διάλειμμα 15 λεπτών ανά δίωρο.