Το κινητό τηλέφωνο έχει πλέον αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τον προσωπικό υπολογιστή χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Μέσω του smartphone, ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει τις περισσότερες δραστηριότητες της καθημερινότητάς του, όπως σερφάρισμα στο διαδίκτυο, συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα, ηλεκτρονικές συναλλαγές, διαχείριση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κτλ. Όσο λοιπόν αυξάνει η χρήση του κινητού (και η εξάρτησή μας από αυτό) τόσο αυξάνουν και οι πιθανότητες να «κολλήσουμε» κάποιον ιό.

Τι είναι το Mobile Malware;

Ο όρος Mobile Malware αναφέρεται σε κακόβουλο λογισμικό που είναι σχεδιασμένο για να προσβάλλει φορητές συσκευές. Τι έχουν να κερδίσουν οι κυβερνοεγκληματίες από αυτό; Αποκτώντας μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα δεδομένα μας, μπορούν διαγράψουν αρχεία, να διαρρεύσουν επαγγελματικά ή προσωπικά δεδομένα (φωτογραφίες, emails, επαφές κτλ.), να αποσπάσουν χρήματα ή ακόμα να μας βλάψουν.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε σε μεγάλο βαθμό την ακεραιότητα και εύρυθμη λειτουργία της συσκευής σας.

  1. Εγκαταστήστε εφαρμογές μόνο από αξιόπιστες πηγές

Πριν κατεβάσετε μια εφαρμογή, βρείτε πληροφορίες γι’αυτή και τους δημιουργούς της. Ελέγξτε τις κριτικές και τις βαθμολογίες άλλων χρηστών εφόσον είναι διαθέσιμες. Διαβάστε με προσοχή τις άδειες πρόσβασης που ζητά η εφαρμογή από εσάς πριν την κατεβάσετε.

  1. Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή επισυναπτόμενα αρχεία που εμπεριέχονται σε μη ζητηθέντα (spam) emails και μηνύματα SMS

Διαγράψτε τα μόλις τα λάβετε. Ελέγξτε προσεκτικά τυχόν συντετμημένα URLs και QR codes. Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ιστοτόπους με βλαβερό περιεχόμενο ή σε απευθείας εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή σας.

  1. Πραγματοποιήστε έξοδο από ιστοτόπους μετά την ολοκλήρωση μιας πληρωμής

Ποτέ μην αποθηκεύετε ονόματα χρηστών (usernames) και κωδικούς πρόσβασης (passwords) στον περιηγητή (browser) ή στις εφαρμογές του κινητού. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής σας κάντε αποσύνδεση (log out) από τον λογαριασμό σας αντί να κλείσετε απλά τον περιηγητή.

  1. Αποφύγετε να συνδέεστε στους online τραπεζικούς σας λογαριασμούς και να πραγματοποιείτε ηλεκτρονικές αγορές μέσω δημόσιων Wi-Fi δικτύων

Τα κενά ασφαλείας που πολύ συχνά υπάρχουν σε αυτά τα δίκτυα, μπορεί να σας δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση του ιστοτόπου είναι η σωστή πριν κάνετε log in ή αποστείλετε ευαίσθητα δεδομένα σε αυτόν.

  1. Ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές του κινητού σας

Αμέσως όταν λαμβάνετε ειδοποίηση ότι αυτές είναι διαθέσιμες, εγκαταστήστε τις ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος του κινητού.

  1. Απενεργοποιήστε το Wi-Fi, τις υπηρεσίες τοποθεσίας και το Bluetooth όταν δεν τα χρησιμοποιείτε

Όταν η σύνδεση που χρησιμοποιείτε δεν είναι ασφαλής, μπορεί κάποιος να προσπελάσει τα δεδομένα σας. Οι εφαρμογές και το Bluetooth όταν δεν χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι απενεργοποιημένα κι όχι απλώς αόρατα.

  1. Μην αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες

Μην απαντάτε στέλνοντας προσωπικές πληροφορίες σε μηνύμνατα SMS ή emails που ισχυρίζονται πως είναι από την τράπεζά σας ή κάποιον άλλο οργανισμό. Ελέγχετε τακτικά τους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας για τυχόν υπερβολικές χρεώσεις.

  1. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας (backup)

Ελέγξτε τις διαθέσιμες επιλογές του κινητού με βάση το λειτουργικό σας σύστημα. Με την δημιουργία αντιγράφων μπορείτε εύκολα να ανακτήσετε προσωπικά δεδομένα αν η συσκευή σας χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί.

  1. Εγκαταστήστε λογισμικό ασφαλείας και στο κινητό

Αν υπάρχει διαθέσιμο, χρησιμοποιήστε λογισμικό ασφαλείας για φορητές συσκευές, το οποίο ανιχνεύει και σας προστατεύει από malware, spyware και κακόβουλες εφαρμογές, αλλά και αντικλεπτικές λύσεις και λύσεις προστασίας της ιδιωτικότητας.

  1. Αν χρησιμοποιείτε Jailbreak, ξανασκεφτείτε το

Το Jailbreak της συσκευής εξασθενεί την ασφάλειά της, δημιουργώντας κενά ασφαλείας που ενδεχομένως δεν είναι άμεσα εμφανή.

Πηγή: cyberalert