Στο άρθρο αυτό θα βρείτε πέντε απλές και χρήσιμες συμβουλές για να εκμεταλλευτείτε το router του σπιτιού σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Σερφάρετε απροβλημάτιστα χρησιμοποιώντας το ασύρματό σας δίκτυο σε όποιο σημείο του σπιτιού κι αν βρίσκεστε.

1.Επενδύστε σε ένα καλό router

Μην χρησιμοποιείτε το router που σας έδωσε δωρεάν ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου. Εκτός από το γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο από τον χρήστη να το ρυθμίσει όπως ο ίδιος επιθυμεί, δεν είναι ό,τι καλύτερο από άποψη ασφάλειας. Αντ’αυτού ενημερωθείτε για τα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά, τις δυνατότητες που προσφέρουν και επιλέξτε αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες σας.

2. Συνδέστε το router σας σωστά

Διαβάστε το εγχειρίδιο οδηγιών σωστής εγκατάστασης και ρύθμισης που περιλαμβάνεται στην συσκευασία του προϊόντος. Ακολουθήστε τα βήματα με προσοχή, κάνοντας όλα όσα σας προτείνει ο κατασκευαστής. Ιδιαίτερη προσοχή δώστε στη σύνδεση των καλωδίων, φροντίζοντας να είναι όλα στη σωστή θέση.

3. Τοποθετήστε το router σας σε κεντρικό σημείο

Αποφύγετε τις γωνίες των δωματίων, ιδίως σε μεγάλους χώρους, καθώς η κάλυψη ενδέχεται να είναι περιορισμένη. Το καλύτερο μέρος για να τοποθετήσετε το router σας είναι στο κέντρο του σπιτιού και στο δωμάτιο (σαλόνι) εκείνο όπου οι περισσότεροι περνούν αρκετό χρόνο μπαίνοντας στο internet. Εάν κριθεί απαραίτητο, μπορείτε να προσθέσετε ένα επιπλέον router ή ενισχυτή σήματος για να βεβαιωθείτε ότι όλες οι περιοχές του σπιτιού σας μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

4. Κλειδώστε το router σας

Εάν δεν θέλετε οι γείτονές σας να χρησιμοποιούν το δικό σας σήμα, τότε θα πρέπει να το κλειδώσετε με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Έτσι, όχι μόνο θα έχετε πιο γρήγορο internet, καθώς όσο περισσότεροι συνδέονται σε ένα router τόσο πιο αργή γίνεται η σύνδεση, αλλά κυρίως θα προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα. Ακόμη περισσότερους τρόπους προστασίας του router σας θα βρείτε εδώ.

5. Αναβαθμίστε το firmware του router σας

Βεβαιωθείτε ότι το router σας χρησιμοποιεί το πιο πρόσφατο firmware, ακόμη κι αν μόλις το αγοράσατε. Οι κατασκευαστές κυκλοφορούν firmware updates σε τακτά χρονικά διαστήματα τόσο για την αντιμετώπιση κενών ασφαλείας όσο και προβλημάτων που παρουσιάστηκαν σε άλλους χρήστες, έχουν αναφερθεί και επιλυθεί. Μεταβείτε στις ρυθμίσεις ή στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή για να ελέγξετε εάν υπάρχει διαθέσιμη κάποια νέα ενημέρωση.

Εάν χρειάζεστε βοήθεια στην επιλογή του κατάλληλου router για εσάς ή εάν δυσκολεύεστε στην εγκατάσταση/ρύθμισή του, μπορείτε να απευθυνθείτε στους ειδικούς. Το τεχνικό τμήμα της RiverWeb θα δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημά σας.