Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει καθιερώσει, από το 2006, την 28η Ιανουαρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ο εορτασμός της ημέρας αυτής αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, μικροί μεγάλοι, τη σημασία προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων. Είμαστε σχεδόν αδιάφοροι πάνω σε αυτό το θέμα γιατί δεν έχουμε αντιληφθεί τους κινδύνους που μπορούν να δημιουργηθούν. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να προέλθουν είτε από λάθος χρήση, είτε από κακή πρόθεση κάποιου τρίτου, είτε και τα δύο μαζί.

Συμβουλές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

  • Προσπαθήστε να έχετε υπό έλεγχο τα προσωπικά σας δεδομένα.
  • Ρωτήστε όσους σας τα ζητούν γιατί είναι απαραίτητα τα δεδομένα σας – Σκεφτείτε ποιος είναι αυτός που τα ζητάει. Είναι κάποιος που εμπιστεύεστε; Πώς πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει; Θα τα αποστείλει σε άλλους και, αν ναι, σε ποιους;
  • Σκεφτείτε πριν αποκαλύψετε δεδομένα – Αν λαμβάνετε γράμματα, e-mails, μηνύματα στο κινητό ή στο Facebook που σας ζητούν πληροφορίες, μην απαντήσετε αν δεν είστε σίγουροι από ποιον προέρχονται.
  • Να διαβάζετε προσεκτικά τα «ψιλά γράμματα» – Κάποιες εταιρείες μπορεί να γράφουν εκεί όρους για την χρησιμοποίηση των δεδομένων σας π.χ. για διαφημιστικούς σκοπούς. Θυμηθείτε ότι πρέπει πάντα να δίνετε τη συγκατάθεσή σας γι’ αυτό.
  • Να διαβάζετε την πολιτική ιδιωτικότητας στις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε – μάθετε πώς χρησιμοποιούν τα δεδομένα σας π.χ. αν εγκαθιστούν αρχεία cookies και αν προωθούν τις πληροφορίες που σας αφορούν σε διαφημιστικές εταιρείες.
  • Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας – Αν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλεια μιας ιστοσελίδας ή δεν νιώθετε άνετα με τον τρόπο που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά σας δεδομένα, προτιμήστε σε κάποια άλλη.
  • Χρησιμοποιήστε διαφορετικά συνθηματικά στους λογαριασμούς σας (π.χ. e-mail, Facebook, Twitter). Επιλέξτε συνθηματικά που είναι εύκολο να θυμάστε, αλλά δύσκολο για τους άλλους να μαντέψουν.
  • Σκεφτείτε ποιος μπορεί να βλέπει τα δεδομένα σας – Μην επισκέπτεστε ιστοσελίδες που δεν θα θέλατε οι άλλοι να γνωρίζουν όταν χρησιμοποιείτε «κοινόχρηστους» υπολογιστές.
  • Θυμηθείτε να αποσυνδέεστε από τις ιστοσελίδες, στις οποίες έχετε εισέλθει/συνδεθεί με χρήση συνθηματικών (π.χ. όταν κάνετε αγορές από το διαδίκτυο ή την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης).
  • Κρατήστε τον υπολογιστή σας ασφαλή – Χρησιμοποιήστε προγράμματα τείχους ασφαλείας (firewall) και προστασίας από ιούς (antivirus). Φροντίστε τα προγράμματα αυτά να είναι ενημερωμένα.
  • Αν ανακαλύψετε ότι κάποιος παραβιάζει τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως π.χ. ότι τα συλλέγει ή τα δημοσιοποιεί (π.χ. «ανεβάζει» φωτογραφίες σας στο διαδίκτυο) χωρίς τη συγκατάθεσή σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων για να σας βοηθήσει.

Πηγή: saferinternet4kids.gr

Διαβάστε ακόμη:
GDPR: Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός
Προσωπικά Δεδομένα: Μάθε τα δικαιώματά σου
Κίνδυνοι Διαδικτύου
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο – Οδηγίες
Όλοι μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο
Συμβουλές Ασφαλούς Διαδικτύου
Τηλεργασία και Ψηφιακοί Κίνδυνοι
5 τρόποι για να προστατεύσετε τα δεδομένα της επιχείρησής σας